Rase2 mcm dah musim doyan, tapi pasai tak balik tapah dah skang nih....tak bape tau. Semalam, ibu pose (bukan sunat la, ganti =p)....bila dah tiba petang tuh, mula tingin nak mkn bukan2. Last2 ibu rase nak makan bubur kacang hijau, feberet ayah ni....dah alang2 ibu singgah sek.7 shah alam tu, beli bahan2 nak buat bubur, ibu nampak le mamat2 doyan duk jual doyan.. tengok gaya durian nye tuh, masih segar...bau nye..fullamak, memang menikam kalbu..he.he.he.. Ibu pun sambar dalam dua biji, kire kilo pun kilo lahhh janji sodap...
Balik terus kelam kabut...agaknya jiran2 ingat mesti dia nih sibuk masak diner, ada org nak datang kot...padahal, tunggang langgang...kungkang2 tuh..cuma nak masak bubur..keh.keh.keh.. hidup ibuuuuuu kan kakak? =)
Ibu dah tau, cara masak...bese jugak opah buat bubur kacang...tapi tah nape tah, asal nak masak jek, mesti jugak2 nak amek resepi kat internet....haaa ni le resepi yang ibu follow petang semalam.....tak ingat pulak dari sape, ibu main copy paste jek...tenkiu byk2 kat owner dia. Bila dah masak...walaaahhh mmg best, ayah pun siap wak bekal tuh.... Kakak? hemmm..bab nih ibu mmg kecewa abis....kakak taknak langsung, dekat ngan ibu pun tanak. Budak mengada nih, mmg tak suka buah2 yang ada bau ataupun lembik...durian, cempedak dia leh siap tutup hidung, tanya ibu lagi..."pe yang bau busyuk nih ibu"..alahaiiii anak ibu. terang2 budak nih dah kehilangan salah satu dari nikmat dunia..he.he.he....(buleh gitu??)
BUBUR KACANG
1 biji gula melaka
2 cawan gula pasir
Daun pandan yang harum semerbak..
1 biji kelapa..
4 @ 5 ulas durian
3 cawan kacang hijau, basuh bersih2.. and buang segala benda yang pelik2
2 cawan air
CARA BUAT
1. Campurkan air +gula pasir+gula melaka dalam periuk.
2. Didihkan semua bahan2 tadi atas api yang perlahan
3. Masukkan daun pandan.. kacau hingga semua gula larut...
4. Tapis cairan gula
5. Dalam periuk lain, didihkan kacang hijau bersama2 air
6. Masukkan daun padan dan rebus kacang hijau sehingga kembang
7. Kacau sekali sekala... kacang hijau menjadi lembut dan kembang.... kalau nak masuk sagu mata ikan.. boleh masuk masa nie...
8. Masukkan pula cairan gula tadi....
9. Kacau rata... bubur akan menjadi lebih pekat dan colour dia pun dah cantik.. Biarkan lebih kurang 10 minit.. gunakan api perlahan je tau
10. masukkan pula santan & durian
11. kacau lagi hingga sebati. jangan lama2 nanti pecah minyak pula.. lebih kurang 5 minit pun da okay
No comments:
Post a Comment