Monday, July 8, 2013

Kesayangan


Khalis Damia, budak nye ceria, agak pemalu sebelum "enjin" panas...agaknya sume budak camnih tak? ...he.he... suke nak berkawan, mungkin sebab boring kat umah dia sorang....cengengeng jugak, mudah nangis, orang tak main ngan dia pun boleh jatuh sedih. Selalu nak tunggu ibu jerit2 baru nak gerak buat mende yang ibu mintak dia buat....suke usik ibu gituh ye? biasa budak nih... =p. Sayang sangat kat ibu dia yang comel nih..he.he....kalu ibu marah sgt, ckp kat dia ibu tak mau ckp ngan kakak lagi dah, terus nangis ning yatimah dibawak nye....duk panggil ibu..ibu...drama queen betul ...cisssss. Tapi budak nih le, pengubat hati lara ibu & ayah, penghibur dalam hidup ibu & ayah, cahaya buat ibu & ayah. Suke bertanya itu dan ini, sampai ada masa ibu tak leh nak jawab (pass kat ayah..tih..hi.hi.hi..), nih pun agaknya sume budak pun camnih kot. Paling suka mkn kulit ayam goreng, kopok hasil dari ayam goreng (bese kat mamak le), kari mak midah dia, kuah gulai lemak ayam, ikan keli sambal cili api, ayam sambal cili api,  buah dokong, ice cream kon rm1 kat McD, kek new york cheese kat secret receipi, donat big apple (kalu ayah beli donat kat giant, alamat simpan le dlm peti ais..ngengada betul, ibu dulu dpt mkn kuih keria pun dah cukup sonok...erkkk ada kaitan ke?) dan air paling feveret kakak - air masak......



Mandi walaupun dah 6 tahun, walaupun dah pandai mandi sendiri, tetap kene teman, ibu atau ayah kene tunggu kat luar pintu bilik mandi, sambil dia mandi nyanyi2.....nak buke baju pun lebih kurang 10 minit.....grrrrrrrr bayangkan le bape lame kene tunggu dia mandi. kalau ayah yang teman, sampai ayah tertidur le... kalu ibu pulak yang teman, sampai ibu bercakap menggunakan suara yang nyaring... "khalissssssssssss lame lagi ke?"...he.he..... Sejak dah ada adik nih, kadang2 kakak buat perangai jugak le... maklumle dah lame hanya dia sorang...sekang perhatian dah terbagi dua...tapi tuh kenkadang jek, selalu nye kakak memang sayang adik dia.....kalu ibu nak gi toilet, cepat jek kakak panggil "ayah, tolong jage adik..kakak sibuk nak tengok tab nih"...iskkkk Selalu sibuk dan dokong adik, kalu ngan ayah dapat jugak, ibu memang tak bagi le, coz takut adik sakit. Kalau dapat duit, walau pun dua2 untuk kakak, satu kakak mesti bagi adik.....Pandai dan rajin layan agah2 adik dia, pandai buat adik dia cakap ngan dia uuu..ahhh..uuu.ahhh... pandai buat adik ketawa.... Sayang Kakak!!



Kakak kiri, Adik kanan.....



Kasih Dania, kecik lagi, baru nak masuk 5 bulan. Agak beza jugak ngan kakak dia budak nih. Kakak dulu suka sangat buai, letak jek, cepat lena. Adik....wuiiiii enjut dekat setengah jam pun tak tido2. Kenkadang tanak tido langsung, duk sibuk meniarap kan diri dalam buai tu.....adoyaiiiiii ibu ke"tensenan". Skang dah pandai ketawa kalau geli hati sangat, dah pandai ckp macam2 walaupun ibu, ayah & kakak tak paham sepatah pun....dah pandai wat perangai (biasa budak nih...=p)...kalu ngantuk sgt, dibantai nye menangis meleleh-leleh....tapi mata tetap kene tahan bukak jugak, kene le dokong, goyang ke hulu hilir....10 minit lentok ler tido. Susu, pesen kakak jugak, bancuh byk tak habis, kene bancuh sikit2...dua jam sekali kene bancuh lagi..hu.hu.hu... Dah nak merangkak dah nampak gaya nye...cepat besar adik ye, cepat jalan, ibu penat le...dah jalan esok senang sikit, leh ngekor kakak jek ke hulu ke hilir...kakak pun suka ada kawan main.....



Semoga anak2 ibu membesar jadik insan beriman, berguna, dan solehah....amin


** Amek kesempatan nih jugak, mengucapkan selamat berpuasa untuk semua...semoga ramadhan kali ini lebih baik dari tahun lepas...amin

1 comment:

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.12
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog
http://honeyoyeke.blogspot.com/